Recept:Harirasoppa
Harirasoppa är en traditionell soppa från Marocko som det finns många olika varianter av. En del tillagar den till tjock konsistens, en del gör den tunn, i vissa recept finns ris, i andra paprika. Vi har använt oss av ett recept som ursprungligen innehöll kött och där vi har ersatt detta med tofu. Tofu är ju ingen traditionell Mellanösternråvara, så det är fritt fram att utelämna detta om du tycker det känns fel. Men tofun blir väldigt god när kryddorna har kokat in ordentligt. Harirasoppa är ett vanligt sätt att bryta fastan efter solens nedgång under Ramadan.
Ingredienser
För 4 personer
- 400 g tofu
- 190 gramgul lök
1,6 deciliter
- 0,25 dl22,5 gramolivolja
1,667 msk
5 tsk
- 22 klyftorvitlöksklyftor
12 gram
- 500 g passerade tomater
- 0,5 tsk svartpeppar
- 0,5 gram1 paketsaffran
- 0,5 tsk mald kanel
- 0,50,225 dlpressad citron
1,5 msk
0,5 citroner
- 0,5 knippe bladpersilja
- 0,5 knippe färsk koriander
- 1 dl75 gramgröna linser
- 7 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- salt
Skär tofun och löken i bitar. Stek detta i olja tills det börjar få lite färg, hacka vitlöksklyftorna och rör ner detta i stekpannan. Tillsätt passerade tomater, torkade kryddor, citronsaft, selleribitar, hackad persilja, hackad koriander och linser. Häll ner ca 5 dl av vattnet (använd resten till att späda soppan med) och buljongtärningen och låt koka ca 30 minuter tills linserna är färdigkokta. Rör om soppan under tiden och späd med vatten. Tillsätt kikärterna och låt sjuda några minuter. Smaksätt med salt.
Senast uppdaterad 2013-07-17 08:29